Toiminnallisuus

Wc- tiloja suunnittelen niin remontti -kuin uudiskohteisiin. Pienet wc- tilat ovat haastavampia suunnittelukohteita ja erityisesti mittojen kanssa on oltava todella tarkka. Osa remonttikohteista on todella vaativia tilamuu- tosprojekteja ja tällöin tarvitaan usein muutama tarkistusmittauskäynti, varsinkin ennen kalusteiden tilaamista. Kukaan ei halua maksaa virheellisesti tilatuista tuotteista, joita ei voida asentaa tai esimerkiksi laatikko ei mahdu aukeamaan pöntön edessä.

Pilke Interior märkätilasuunnittelu

Pienikin wc- tila voi olla toiminnallinen. Wc- suunnittelussa otetaan aina huomioon asiakkaan tarpeet ja tyyli. Tilan mahdollisuuksien mukaan on hyvä kysyä toiminnallisuuden kannalta seuraavia kysymyksiä: paljonko tarvitaan säilytystilaa, minkälaista säilytystilaa tarvitaan, kuinka paljon halutaan tasoa, mihin kohtaan allas sijoitetaan, minkälaista valaistusta tarvitaan, tuleeko tilaan lattia- vai seinämallinen wc- pönttö. Tilan mitat ratkaisevat mutta edellä mainittujen kysymysten avulla aletaan wc- suunnitelmaa rakentamaan. Tarpeet saattavat olla hyvinkin erilaisia pikkulapsiperheen ja kahdestaan asuvan keski-ikäisen pariskunnan välillä. 

Pintamateriaalit/laatat

Pintamateriaalit kannattaa valita huolella ja rauhassa. Suunnittelija auttaa sinua löytämään materiaaliviidakosta tyyliisi ja budjettiisi sopivat tuotteet. Materiaalivalinnoilla voidaan korostaa tyyliäsi ja haluttua tunnelmaa. Pesuhuoneet ja wc- tilat suunnitellaan kuitenkin lähes aina aikaa kestäväksi ja esimerkiksi laattojen valintaan on syytä käyttää aikaa. Wc- tiloissa töiden vaiheet ovat samat olipa kyseessä edullisempi tai kalliimpi laatta. Pienissä tiloissa et siis saa merkittävää säästöä valitsetpa edullisen tai astetta arvokkaamman laatan. Sanotaanpa esimerkiksi, että wc, jonka koko on 1,5x2m ja laatoitettavaa pinta-alaa olisi 20m2. Jos valitsisit laatan hinnaltaan 35€/m2 ja laatan, jonka hinta olisi 50€/m2, erotus laattojen välillä tässä tilassa olisi 300€. Työn hinta on aina vakio, sanotaanko tässä wc:ssä esimerkiksi 5000€. Koska työn hinta olisi vakio, kannattaa miettiä haluatko unelmiesi, vähän arvokkaamman laatan vai otatko edullisemman laatan.

Laattojen valinnat aiheuttavat monelle päänvaivaa ja joskus jopa erimielisyyttä pariskuntien välillä. Suunnittelijasta saattaa olla siis apua. Remonttikohteissa joskus havahdutaan materiaalien valintaan hyvin myöhässä ja joudutaan turvautumaan varastotuotteisiin. Tilauslaatoissa on hyvä muistaa 2-4 viikon toimitusaika. Remontti- ja uudiskohteiden lisäksi teen märkätilasuunnittelua myös linjasaneerauskohteissa eli taloyhtiöissä, joissa on tulossa putkiremontti. Näissä kohteissa urakoitsijan puolelta on osakkaille annettu usein vain pari vaihtoehtoa laatoista mutta osakas voi muutostöillä valita muitakin laattoja ja maksaa erotuksen. 

Laattojen valinnoissa sisustussuunnittelijan palkkaamisesta voi olla sinulle apua.

Pilke-Interior märkätilasuunnittelu

Laatan lisäksi valitaan, mitä kokoa missäkin tilassa, seinässä ja lattiassa halutaan käyttää.

Allaskalusteet

Allaskalusteita löytyy eri toimittajilla. Rakennusprojekteissakin on tärkeää suunnitella riittävän ajoissa allaskalusteseinän järjestys, jotta putkityöt ja viemäröinti saadaan mahdollisimman oikeaan paikkaan. Olisi kurjaa rakentamisen edetessä tehdä kompromisseja tilan kanssa, kun näitä asioita ei ole mietitty riittävän ajoissa. Allaskalusteissa riippuen valmistajasta on paljonkin vaihtoehtoja. Matalaa ilmassa olevaa kalustetta, korkeampaa ja jalallista, laatikoilla, ovella tai sekä että. Osassa allaskalusteita voit myös määritellä altaan paikan keskelle, oikealle tai vasemmalle. Usein mitta ovelle määrittelee kuinka syvä allaskaluste voidaan suunnitella. Pienempien syvyyksien kanssa toiminnallisuus on vieläkin tärkeämpää. Allaskalusteen syvyys määrittelee myös sen, kuinka syvä allas saadaan. Pienten syvyyksien kanssa suositaankin usein malja-altaita, koska niissä saadaan suurempi hyötykäyttö altaan suhteen. 

Pilke-Interior-märkätilasuunnittelu

Työssäni suunnittelen viikottain hyvin haastavia remonttikohteita, joissa juurikin wc- tilat ovat osoittautuneet vaikeimmiksi suunnitella. Remonttikohteissa saatetaan joutua rakentamaan ei-toivottu kotelo, uusien putkien paikat saattavat viedä tilaa ja matkan varrella joudutaankin tekemään tarkistusmittauksia. Ennen kuin remonttikohteen tila on rakentunut eteenpäin ei kalusteita voida tilata. Tai ainakin virheen mahdollisuus on aina olemassa, jos kalusteet tilataan liian aikaisessa vaiheessa. 

Allaskalusteissa löytyy useita eri pintamateriaaleja: mattaa, kiiltävää, yksiväristä, puunsyykuviota. Allaskalusteiden pintamateriaalit halutaan yleensä osaksi asunnon muita pintamateriaaleja, jotta kokonaisuus säilyy ehjänä.  

Peilikaapit ja peilit

Sana peilikaappi aiheuttaa vihastusta ja ihastusta. Monesti pienessä wc- tilassa peilikaappi on kuitenkin pelastus säilytyksen suhteen. Malleja ja mittoja on saatavilla kattavasti, useissa malleissa on jokin valaistusratkaisu integroituna. Valmiita peilejä on saatavilla useilla eri toimittajilla. Osassa peileistä on mukana valo, jolloin peili tarvitsee tietenkin oman sähköpaikan. Tavallisia isoja peilejä tilataan usein lasitusliikkeen kautta. 

Valaistus

Valaistus pienessä wc- tilassakin on uskomattoman tärkeä seikka. Uudiskohteissa valaistus suunnitellaan jo ennen rakennusvaihetta mutta remonttikohteissa törmätään wc- tilojen sähkötöissä usein haasteisiin. Vanhoissa wc- tiloissa valaistus on usein puutteellinen. Remontin yhteydessä on kuitenkin mahdollisuus parantaa valaistusta ja lähes aina tarvitaan yleisvalaistus sekä meikkaamiseen/parranajoon tarkempi valaistus. Jos kodissa on useampi wc- tila niin osassa tiloista voi olla heikompikin/tunnelmallisempi valaistus mutta on hyvä muistaa, että meikkaaminen ja parranajo vaativat kunnon valon kohdistetusti. Mitä enemmän ikää tulee niin ihminen tarvitsee yleensä enemmän valoa. Naiset saattavat tarvita myös suurentavan meikkauspeilin. Wc- tilassa voi olla myös jokin himmeä oma yövalaistus liikkumista varten. 

Pilke-Interior märkätilasuunnittelu
Pilke-Interior_märkätilaremontti

Tasoaltaat

Tasoaltailla saadaan tyylikäs lopputulos. Tasoaltaita on saatavilla eri materiaaleista ja niitä voidaan tilata myös omien mittojen mukaan. Yhtenäinen päästä päähän tasoallas on helppo pitää puhtaana. Integroitavia altaita saadaan erimallisia ja erikokoisia. 

Pilke-Interior_märkätilasuunittelu
Pilke Interior märkätilasuunnittelu
Pilke-Interior märkätilasuunnittelu

Malja-altaat

Malja-altaat jakavat vahvasti mielipiteitä. Joskus niillä voidaan korostaa juuri sitä oikeaa tyyliä ja joskus se valitaan ihan mitoitussyistä. Kuten edellä mainitsin, joskus malja-allas on hyvä ratkaisu, kun allaskalusteen syvyyden mitta on pieni. Malja-altaan käyttöhyöty varsinkin pyöreässä mallissa on suuri. Malja-altaan kanssa käytetään korkeampaa hanaa, jos hana asennetaan tasoon. Malja-altaita on paljon eri mallisia, korkuisia ja eri materiaaleista. Nykyään näitä saa myös eri väreissä joiltakin toimittajilta. 

Tasot

Viime vuosien aikana markkinoille on tullut erilaisia tasomateriaaleja, joita voidaan myös wc- tiloissa käyttää kuten kvartseja, kompaktilaminaatteja. Näitä löytyy eri paksuisia ja monia eri kuoseja. Ohuista suurlaatoista voidaan myös muotoilla tasoaltaita, joita olemme tottuneet näkemään enemmän julkisissa tiloissa, kuten kauppakeskusten wc- tiloissa. 

Pilke-Interior_märkätilaremontti

Hanat

Pesuallashanojen valikoima on laaja. Jos suunnitellaan wc- tilaa taloyhtiömuotoiseen asuntoon pitää aina varmistaa, että hana on tyyppihyväksytty. Hanojen malleissa on myös vaihtelua, kantikkaampaa ja pyöreämpää. Mallin valinnalla voidaan viimeistellä tai korostaa tilan tyyliä. Aivan viimevuosina valikoimaan on täydentynyt monella toimittajalla mustia, messinkisiä, kuparin värisiä ja sävyllisiä hanoja. Suosittelen aina testaamaan ja näkemään livenä myös hanan mallin. Pieni juttu mutta melko tärkeä arjessa! Suurta osaa malleista saa myös bidéllä mutta ei aivan kaikkia. Malja-altaiden kanssa käytetään korkeampaa malja-allashanaa ja niissä valikoimaa ei ole ihan niin kattavasti. 

 

Mittatilauskalusteet

Joskus mitoiltaan tai tyyliltään ei löydy kaupoista vaan sitä oikeaa. Silloin puuseppä voi suunnitella suunnittelijan tai asiakkaan kanssa tilaan sopivan ratkaisun ja käytännössä materiaaleissa on paljon vaihtoehtoja. Tässäkin mitat ratkaisevat. Mittatilausratkaisut ovat tyypillisimpiä ehkä remonttikohteissa, joissa halutaan persoonallisia ratkaisuja ja mitat ovat vaativia tai arvoasunnoissa, joissa halutaan korostaa tyyliä ja laatua puusepänkalusteilla. 

Pyydä tarjous