Erilaiset verhoratkaisut ovat tärkeä osa sisustussuunnittelua ja viimeisteltyä sisustusta. Parhaimmat verhoratkaisut tilaan saadaan, kun verhot tilataan mittojen mukaan.

Ennen sopivan ratkaisun valitsemista tulee kuitenkin miettiä, mitä ominaisuuksia verholta toivoo. Tarvitseeko tilaan pimennystä, näkösuojaa vai viimeistelyä sisustukseen?

Kuva: Ilona Savola

Suorat verhot

Suorat verhot ovat yleisin verhovalinta. Laadukkaat verhokankaat ovat useimmiten arvokkaita, jolloin yksivärinen verhokangas on ajaton ja varma valinta. Suorat verhot voidaan ripustaa kattoon verhokiskolla tai seinään verhotangolla.

Verhokiskolla saa ripustuksesta huomaamattoman kun taas verhotanko tuo yksinkertaisiinkin verhoihin ilmettä. Perinteisiä verhotankoja käytetään useimmiten vanhemmissa taloissa ja silloin kun verhoja ei tarvitse välttämättä liikutella niin usein. Verhotankoihin on saatavilla erilaisia päätynuppeja.

Kuva: Ilona Savola

Kuva: Jotex

Laskosverhot

Laskosverhot ovat selkeyttä arvostavan verhovalinta. Laskosverhoilla tilaan saa avaruutta ja alas laskettuna näkösuojaa. Verhotoimittaja ottaa aina laskosverhoa varten tarkistusmitat, jolloin verho on täydellisen sopiva. Laskosverhoissa toimitusajat ovat useimmiten neljä viikkoa.

Oikeanlaisella verhokankaalla laskosverhosta saadaan pimentävä, jolloin se sopii hyvin makuuhuoneessa käytettäväksi. Verhokankaita on hämärtäviä ja täysin pimentäviä. Hämärtävien kankaiden kudonnassa käytetään mustaa lankaa, joka aikaansaa verhon pimentävän vaikutuksen. Täysin pimentävissä verhoissa kankaan taustalle on laminoitu pimentävä kalvo.

Kuva: Ilona Savola

Lamellikaihdin

Lamellikaihtimet ovat kasvattaneet suosiotaan asuinrakennusten verhoratkaisuna. Lamellit ovat selkeä ja moderni verhovalinta, jotka sopivat parhaiten isoihin ikkunapintoihin.

Lamellit kiinnitetään ikkunasyvennykseen kiskolla. Lamellikaihtimella on helppo säätää valoisuuden ja näkyvyyden määrää tilassa. Lamellien suuntaa voi ohjata vetonarun, -kepin tai moottorin avulla. Kaihtimen saa myös siirrettyä kokonaan sivuun ikkunan edestä.

Lamelleihin on valittavissa monia kangasvaitoehtoja, myös pimentäviä. Lamellikaihtimesta ei kuitenkaan saa täysin pimentävää, sillä raot päästävät jonkun verran valoa lävitse. 

Kuva: Etuovi

Kuva: Etuovi

Vekkikaihdin

Kankainen vekkikaihdin on tyylikäs ratkaisu, jota käytetään varsinkin isoissa ikkunapinnoissa. Vekkikaihdinta on kahdenlaista mallia, ylhäältä alaspäin tiputettavaa ja säädettävää. Säädettävä kaihdin toimii kätevästi kahteen suuntaan ja se on portaattomasti säädettävissä ikkunan alalaidasta ylöspäin ja päinvastoin.

Vekkikaihtimet asennetaan lasin päälle ja smyygiin asennettuna ne ovat huomaamaton ratkaisu. Vekkikaihdinta saa yksi- tai kaksivekkisenä ja vekkien leveyksiä on saatavilla eri mitoituksilla. Kaksivekkisessä mallissa materiaalina on kennorakenteinen kaksoiskangas, jolloin sillä on energiatehokkuutta parantavia ominaisuuksia. Kangasvaihtoehtoja on saatavilla monia, valoa läpäiseviä ja läpinäkyviä sekä peittäviä ja pimentäviä.

Vekkikaihdin läpäisee kauniisti valoa ja suojaa ulkopuolisilta katseilta. Kaihtimet parantavat myös tilojen akustiikkaa. Vekkikaihdin on todella suosittu ratkaisu niin koti kuin vapaa-ajan asunnoissa. Vekkikaihtimen tilausta varten tarvitaan tarkistusmittaukset.

Kuva: Visor Oy

Kuva: Visor Oy

Screenkaihdin

Screenkaihtimet ehkäisevät häikäisyä ja lämpöä sekä toimivat näkösuojana. Screen kankaasta näkee lävitse, mutta ulkoa ei näe sisälle.

Asuinrakennusten energiatehokkuutta pystytään parantamaan Screenkaihtimien avulla. Kaihdin estää kuumuuden leviämisen sisätiloihin kesäkuukausina. Muulloin kaihtimet toimivat lämmöneristeenä ikkunoissa.

Screenkaihtimia saa myös moottoroituna, joka on hyvä valinta korkeisiin tiloihin. Tämä tulee silloin myös huomioida jo sähkösuunnittelussa.

Screen kaihtimet asennetaan ikkunasyvennykseen tai  ikkuna-aukon päälle. Screen kankaan taustan hopeointi estää auringon säteiden paistamisen sisälle. 

Kuva: Kaihdin ja Markiisi Lahti

Pyydä tarjous